GaleriGenelGündemITEORöportajSon Dakika

HERKES SUSACAK, BİLİM KONUŞACAK!

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden İ.B.B. Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu Üzen Taksi Rapor Analizi!

Son günlerde gündemi meşgul eden, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından her fırsatta dile getirilen 6.000 kiralık taksi projesine Bilim Adamlarımız gereken cevabı verdi.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün kıymetli hocalarından Prof. Dr. H. Murat Çelik tarafından hazırlanan raporda, Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kamuoyunda algı oluşturmaya yönelik tüm negatif söylemleri de çürütülmüş oldu.

 

 

İTEO başkanı Sayın Eyüp Aksu düzenlediği basın toplantısında, raporla alakalı İstanbul Halkına bilgi verildi.

Basın açıklaması:

Değerli Basın Mensubu arkadaşlarım,

Bu rapor Türkiye’nin en köklü ve alanında yetkin bir Üniversitesi olan İstanbul Teknik Üniversitesinin konusunda uzman Amerika’da Kansas, Ohio ve Missouri Üniversitelerinde Ulaşım ve Şehir planlama alanlarında çok değerli çalışmalar yapmış. Yurdumuzda da İBB İstanbul Ulaşım Ana Planı başta olmak üzere Manisa, Hatay, Sakarya illerimizin Ulaşım Ana Planlarını hazırlayan değerli Bilim İnsanımız Sayın Prof. Dr. Hüseyin Murat ÇELİK titiz ve detaylı çalışmaları sonucunda hazırlanmıştır.

İstanbul teknik üniversitesince hazırlanan raporda “İstanbul’da taksi sisteminde araç eksikliği bulunmamaktadır taksi sayısı ihtiyacı karşılayacak seviyededir. İstanbul taksi sisteminde etkin bir planlamanın olmaması ve bilgi teknolojilerini kullanımdaki eksiklikler nedeniyle ciddi ölçüde verimlilik sorunu vardır.” Denilmektedir.

1-Dünyada genel kabul gören ticari taksi işletme performans değerlerine göre bir kentte Taksi ihtiyacı vardır demek için ticari taksilerin gün içinde yolcu ile yaptıkları ticari km değerinin yine gün içinde yaptıkları toplam km değerinin oranı  %65 üzerinde olması gerekmektedir.  İstanbul’da aplikasyon uygulaması olmayan ticari taksilerde bu oran uydu üzerinden alınan GPS(araç takip ) verilerine göre Pandemi öncesi %39,3(165 km)Pandemi sonrası ise %32,5(130 km) olarak ölçülmüştür, bu sonuçlar bize İstanbul’da ilave Taksiye ihtiyaç olmadığını göstermektedir.

İstanbul taksi sisteminde mevcut araçların işletme verimliliğinin %1 oranında artırılması taksi sistemine 443 adet yeni taksi ilave etmeye eş değerde olumlu yönde etki yaratmaktadır. Taksi işletim sisteminde verimlilik artışı ile gün içinde yolculukla yapılan ticari km değerinin toplam yapılan km’ye oranını % 55 üstüne çıkarıldığında mevcut taksi sistemine 6.958 yeni araç ilave etmiş kadar olumlu etki yaratmakta ve ticari taksilerin işletme performansları arttırılmaktadır.

Yine Uydu üzerinden alınan Taksimetre GPS (Araç Takip) verilerine göre Teknoloji kullanan Taksiler Teknoloji kullanmayan Taksilere göre %33 daha fazla dolu gezmekte ve Trafikte %11 daha az dolaştığı tespit edilmiştir.

2-İstanbul Büyükşehir belediyesince 3.936 taksi kullanıcısı ile yapılan anketlerin değerlendirme bölümünde taksi kullanıcılar genel olarak İstanbul’daki taksi sayısının yeterli olduğunu düşünmektedirler denilmektedir.   İstanbul’da taksi kullanıcıları ile yapılan anketler bize taksi sayısının yeterli olduğunu taksi sayısının azlığından kaynaklanan bir sorun olmadığını göstermektedir.

3-İstanbul’da taksi aplikasyon uygulamasının tek müşterisi konumunda olan taksici esnafına aplikasyon projeleri ile ilgili hiçbir konuda söz hakkı, pazarlık şansı verilmediği şartlar ve komisyon oranları dayatıldığından. Aplikasyon uygulamalarının başlatılması ile ilgili olarak alınan 25.11.2015 Tarih ve 2015/8-17 Sayılı UKOME Kararının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen kayda değer bir ilerleme sağlanamamıştır. İzmir de teknoloji dijital aplikasyon işletmesi İzmir Taksiciler Odasına verilmiştir. İBB İstanbul da dijital taksi aplikasyon işletim sistemini İstanbul taksiciler Odasına vermemektedir.

İzmir’de taksilerde aplikasyon uygulaması için İstanbul’dan çok sonra karar alınmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesinin ilgili esnaf odası olan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasını yetkilendirmesinden kısa bir süre sonra.  İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışarak İzmir kent merkezinde faaliyet gösteren 2.823 ticari taksinin tamamını kapsayan aplikasyon sistemi hayata geçirmiştir hali hazır durumda sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. İzmir de bir adet taksiye düşen nüfus sayısı İstanbul dan %37 daha fazladır ama İzmir de taksi ihtiyacı gündeme gelmemektedir.

İstanbul Belediyesinin İTAKSİ aplikasyonu Yıl bazında toplam Taksi yolculuklarının sadece %1.1 gibi çok düşük bir oranda Dijital yolculuk gerçekleştirmiş olması ve Taksi şoförleri için Mobil uygulama bulunmamasından dolayı beklenen fayda sağlanamamıştır.

4-İstanbul da başta İETT Metro tarifeleri ile Taksi tarifeleri arasındaki makas çok daralmış olmasından dolayı kazanç düşmesi nedeni ile kalite düşmektedir.

5-İBB eli ile verilen birçok taşıma belgelerinin amacı dışında Korsan taşımacılıkta kullanıldığı görülmektedir.

6-Taksi taşımacılığı ile ilgili 2019 yılında beyaz masaya gelen şikâyetlerin % 97’ye yakın bölümü taksi şoförü ile müşteri arasında yaşanan sorunlardan kaynaklanmaktadır. Söz konusu şikâyetlerin azaltılması için izlenecek en iyi yol taksi şoförlerinin eğitimidir. Bu konuda sorumluluk ve yetki İstanbul Büyükşehir Belediyesindedir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 2019 yılı faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre 2019 yılında 1.700 taksi şoförü, 1.300 minibüs şoförü 50 servis şoförü olmak üzere toplamda 3.050 şoföre eğitim hizmeti verilmiştir. 52.000 taksi şoförü olduğu dikkate alındığında İstanbul Büyükşehir belediyesinden eğitim hizmeti alan taksi şoförlerin toplam şoförlere oranı % 3,3’tür ülkenin en önemli turizm kenti ve ekonomik başkenti olan İstanbul’da taksi şoförlerine yeterli eğitimin verildiğini söylemek mümkün değildir. İstanbul da Taksicilerin eğitim denetim ve ruhsatlandırma yetkisinin İBB bulunmasına sorunları çözme için yasal yetkisi olmasına rağmen İBB noksanlıklar için sorumluluk almamakta, sorumluluğu yasal yetkisi olmayan esnaf odalarına atmaktadır.

7-İstanbul Yeditepe Üniversitemizin Büyük veri analizi anabilim dalı öğretim üyelerinin Uydu üzerinden aldığı GPS verilerine göre yaptıkları çalışmada Trafik yoğunluğu hat safhaya ulaşmış her 100 dakikanın 76 dakikası Trafikte bekleme ile boşa geçtiği tespit edilmiştir.

8-Mevcut Taksiler 1986 yılında 10553 sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre bedel ödenerek ihale alınmıştır devamında 1989 yılında 1.000 adet 1990 yılında 1.000 adet 1991 yılında 1000 adet yine 10553 sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre ihale ile bedeli ödenerek alınmıştır. En son 2016 yılında da 7104 sayılı Kanun ile sahip değiştiren her plaka alım satımında Devletimiz ortalama araç başı 100.000 TL alım satım vergisi almaktadır

9-2009-2020 yılları arasında Dolarda, asgari ücrette, motorindeki artış oranları ticari taksi ücretlerinin çok üzerinde artmıştır. Ticari taksi işletmecileri dolardaki artıştan etkilenmişlerdir çünkü araç fiyatları dolara endeksli olarak artmıştır. Ticari taksilerde en büyük gider kalemi olan personel gideri asgari ücrete paralel artmıştır. En önemlisi 2009-2020 yılları arasında enflasyon % 320 oranında artarken ticari taksilerde ücretler enflasyonun % 40 oranında  (% 125) artmış bir başka ifade ile ticari taksi sahipleri enflasyon altında ezilmişlerdir.

TETAŞ Elektronik San Tic. Ltd. Şti alınan yolculuk sayısı ve hasılat bilgilerine göre ticari taksilerin gelirleri Covid 19 salgınından ve yaşanan ekonomik sıkıntılardan önemli ölçüde etkilenmiştir. Covid 19 salgını sonrasında ticari taksilerin aylık gelirleri  % 35 oranında azalmıştır. Taksi sistemine ilave edilecek 6.000 yeni taksi mevcut taksi işletmecileri için ekonomik bir yıkıma neden olacaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul da taksi sayısının arttırılması yönünde çalışma yapmak yerine, Var olan 17.395 takside çalışan şoför kardeşlerimize eğitim vererek mevcut taksi sistemini rahabilite etmelidir.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası olarak halkımıza kaliteli teknolojik hizmet vermek amacı ile yaptığımız tüm girişimler İBB tarafından engellense de haklı ve hukuki olan Mücadelemize devam edeceğiz, görüldüğü üzere Bilimsel raporlar da ilave Taksiye ihtiyaç olmadığını mevcut Taksilerin yeterli ama Teknolojik donanımdan eksik kaldığını belirtmiştir

Takdir değerli kamuoyuna aittir.

 

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı

Eyup AKSU

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. İstanbul halkının en büyük sorunları
    1_Her an olması beklenen deprem
    2_Toplu taşımada virüs kapma tehlikesi
    3_Susuz kalma tehlikesi ve suyu çekilen barajların dibinden verilen sudan mikrop kapma tehlikesi
    4_ Her gün dahada keşmekeş hale gelen trafik çilesi
    İBB’nin tek derdi varsa yoksa birilerine 6.000 plaka vermek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı

Reklam Engelleyicisi Kullanıyorsunuz

Lütfen reklam engelleyici eklentiyi devre dışı bırakıp sayfayı tekrar yenileyin