Sağlık

Bu hastalık şöförleri çok etkiliyor.

Çağımızın en büyük rahatsızlıklarından birisi olan bel ağrısı, doktora gitme şikayetleri arasında 2. sırada yer alıyor.

Her ne kadar bel fıtığının ağır yük kaldırma, aşırı kilo, stres, uzun süreli oturma gibi nedenleri halk arasında iyi bilinmekte ise de çok fazla bilinmeyen ama bel fıtığının en çok görüldüğü meslek gruplarından otobüs ve kamyon ve taksi şoförleri gibi uzun süre profesyonel araç kullananlarda 4,5-5 Htz’den daha fazla frekansta vibrasyonel yüklere maruz kalmaları, bu mesleklerdeki kişilerde bel omurlarında mikro travmalara ve bel kaslarında siklik tabiatta aktivite artışına, disk beslenmesinin bozulmasına, sonuçta bel fıtığına zemin hazırladığı bir çok araştırmada gösteriliyor.

Kamyon şoförlerinde, şoförlük yapmayanlara göre 5 kat daha fazla bel fıtığı oluşuyor. Dr. Borengi’nin yaptığı bir çalışmada da bel fıtıklarında en yüksek görülme oranının vibrasyona en fazla maruz kalan otobüs şoförlerinde olduğu bildirildi.

Almanya İş ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı araştırmalarda meslek gruplarına göre bel ağrısı görülme sıklığı değerlendirildiğinde en yüksek oran ağır sanayi işçileri ile kamyon ve otobüs şoförlerinde gözlenmiştir.

Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, kamyon ve otobüs şoförlerinin, araç koltuklarının ergonamik, rahat olması, koltuk yanında dirsek dayama yeri bulunması, araç süspansiyonunun çok sert olmaması, koltuk süngerinin ortopedik, bel destekli ve ayarlanabilir bombelikte olması, koltuk yüksekliğinin kişiye göre rahat edeceği şekilde kalça-diz yüksekliğinin yaklaşık aynı seviyelerde bulunması, her 90 dakikada bir araçtan inerek 50-60 metre kadar yürümeleri yani kısa bir hareketlenme molası vermeyi unutmamalarını gerektiğini bel sağlıkları yönünden tavsiye etti.

Bursa’daki tedavi merkezinde bel ve boyun fıtığı hastalarının yüzde 98’inde başarılı olan manipülasyon (elle tedavi) yöntemini uygulayan Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu bu tedaviyi Türkiye’de bilen ve uygulayan az sayıdaki tıp doktorlarından olup, bu tedavinin uygulanmasının bilgi, beceri ve deneyim gerektirdiğini ifade ediyor.

Masaj ile ilgisi olmayan bu tedavi yöntemi aynı zamanda klasik bir batı tıbbı tedavisi olup, uygulama sırasında bel bölgesine ellerle birtakım bastırma, germe, döndürme, esnetme teknikleri uygulanıyor.

Manipülasyonun (elle tedavi) bel fıtıklarında hafif vakalarda birkaç seans, ileri vakalarda 8-10 seans kadar sürdüğünü söyleyen Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, bu yöntemin dünyada çok yaygın olarak kullanılmasına karşın Türkiye’de az sayıda fizik tedavi uzman doktorunun bilip uyguladığını ve hızla yaygınlaşmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

İHA

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı

Reklam Engelleyicisi Kullanıyorsunuz

Lütfen reklam engelleyici eklentiyi devre dışı bırakıp sayfayı tekrar yenileyin