GündemYazarlar

İ-taksi Açmazı

Dergimizin yayın hayatına başladığı ilk sayısında İBB’ nin  büyük umutlarla tanıtımını yaptığı ve  Teknolojiyi taksilerle buluşturacağına inandıkları içinde Taksi esnafını heyecanlandıran “İTAKSİ” konusu hakkında bir şeyler yazmak istedim.

12.05.2011 tarihinde İBB Meclisi Ticari Taksi Yönetim Merkezi kurup  işletilme işinide 10 yıl süre ile  İSPARK’a devretmişti. İSPARK’ın açtığı ihaleyi 30.05.2014’de Amerikan Verifone şirketi  kazandı. Projenin adı İSTAKSİ olacaktı fakat İSPARK Taksi esnafından gelen tepkiler üzerine 2016 yılında sözleşmeyi iptal etti. İBB kendi kaynaklarıyla  sistem kuracağı açıklaması yapmasının ardından  İTAKSİ projesi adı altında İSBAK A.Ş tarafından geliştirilerek 2017 yılında büyük umutlarla lansmanı  yapıldı.

İTAKSİ ;  hem taksi şoförünü hem de yolcuyu anlayan ve
her iki tarafın beklentilerini göz önünde bulundurarak çözüm üreten bir markadır, sloganı ile hizmet vermeye başladı.

Taksilere zorunlu olarak cihaz takılmasına takmayanlara İBB Taksi çalışma ruhsatnamesi verilmemesi kararı alındı. İlk etapta  4000 Ticari Taksi’ ye cihazlar Taksi Yönetim Merkezi Katılım Sözleşmesi imzalattırılarak ücretsiz olarak takıldı. Maalesef cihazlardaki yazılımsal hatalar, navigasyon sisteminin iyi çalışmaması müşteri çağrı yaptığı yerle Taksi’ nin gittiği yerin hatalı olması, şoförler  için cep telefonuna uygun aplikasyon yapılmayıp görüş açısını kapatan cihazlarda diretilmesi ,  İBB ekibinin Taksi esnafına İstanbul kart dayatmaları ve sözleşmedeki bazı maddeler yüzünden sistem işlemedi. Halbuki   İTAKSİ sistemi araç içi 7/24 kayıt yapan kamerası, müşteri  ve şoför panik butonu ile herkesin güvende seyahat edeceği  ve çağın teknolojik Yolcu / Taksi buluşturmasından ötesi olan bir sistem maalesef işletilemedi. Taksilere takılan 4000 adet cihazdan sonra  yeni cihaz alımı için ihale beklenildiği bahanesi ile 7-8 ay Taksilere cihaz takılmadı. Tabi bu arada korsan taşımacılığa aracılık yapan Global korsan firmasının  sisteminden  övgü ile bahsedilip yerli ve milli yazılım olan İTAKSİ geliştirilememesinden kaynaklı maalesef suçlu Taksi esnafı ilan edildi.

Sonuç olarak Taksi esnafı ile görüş alışverişi yapılmadan alınan UKOME kararları, esnafa karşı dayatmalar ve sistemsel kaynaklı hatalar İTAKSİ sistemini verimsiz hale getirdi. İTAKSİ sisteminin verimli işlemesi için şoförlerin araç içi cihaz harici cep telefonundan müşteri ile buluşması sağlanmalı, reklam ve tanıtıma önem verilip şoförlerin görüş açısını kapatmayacak   yeni cihazlar ile projeye hayat verilmeli.

Taksi esnafı teknolojik her türlü yeniliğe açık olduğunu hali hazırda kullanılan Taksi  aplikasyonları bunun en iyi örneğidir. İBB’ den almak zorunda oldukları Elektronik Ulaşım Yönetimi Lisansları olmamasına rağmen sistemleri iyi işlemektedir.

09.05.2018 tarihinde 2018/3-6  UKOME kararında Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES) yaptırım cetveli 114. Madde elektronik Ulaşım Yönetim Lisansı almamış olan gerçek veya tüzel kişilerce işletilen mobil-web uygulamasına/çağrı merkezlerine üye olunması durumunda cezai maddeler İBB tarafından uygulamaya sokulacak mı bilmiyoruz.

Sonuç olarak yeni İBB yönetimi İTAKSİ projesi için adım atacak mı? Taksilere montajlar tekrar hızlanacak mı? Şoförler için mobil uygulaması hayata geçecek mi? Hep birlikte göreceğiz.

Taksi esnafı İBB’ den çağın teknolojik şartlarına uygun iyi bir Taksi aplikasyonu bekliyor.

Yani İTAKSİ Açmazı kanayan bir yaradır.

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı

Reklam Engelleyicisi Kullanıyorsunuz

Lütfen reklam engelleyici eklentiyi devre dışı bırakıp sayfayı tekrar yenileyin